Stypa to niezwykła okazja do uczczenia pamięci zmarłego, ale też do podziękowania przyjaciołom i rodzinie za wsparcie i wspólną żałobę. Organizując stypę, możemy uczcić życie zmarłego w sposób godny i wyjątkowy. W tym artykule podpowiemy, jak zorganizować ujmującą stypę, aby ostatnie pożegnanie zmarłego przeżyć należycie.
Co to jest stypa?
Stypa, inaczej nazywana uroczystością żałobną, to spotkanie rodzinne i przyjaciół zmarłego, które ma na celu wspólną żałobę oraz uczczenie pamięci zmarłego. To chwila, w której możemy podziękować gościom za ich wsparcie i wspólnie przeżyć smutek. Stypa może mieć różny charakter, być formalna lub bardziej kameralna, w zależności od życzenia rodziny i tradycji.
W tak trudnym momencie jak strata bliskiej osoby organizacja pogrzebu i stypy stanowi duże wyzwanie. W naszej tradycji przyjęło się, że po uroczystościach pogrzebowych żałobnicy spotykają się na poczęstunku zwanym stypą i tam wspólnie mogą przeżywać smutek po stracie bliskiej osoby.
Kiedy zorganizować stypę?
Stypę najlepiej jest zorganizować w ciągu kilku dni od śmierci bliskiej osoby, ale nie jest to ściśle określony termin. Ważne jest, aby dać sobie i innym czas na przyjęcie wiadomości o śmierci oraz na przygotowanie uroczystości. Termin stypy można dostosować do potrzeb rodziny i gości, starając się wybrać taki, który będzie dla wszystkich wygodny. Najczęściej pogrzeb i stypa odbywają się tego samego dnia. To ważne, szczególnie gdy żałobnicy pochodzić będą z różnych części kraju lub zza granicy.
Stypa w domu czy restauracji?
Wybór odpowiedniego lokalu na stypę to istotna decyzja. Możemy zdecydować się na organizację konsolacji w domu, ogrodzie, restauracji lub sali bankietowej. Ważne jest, aby miejsce to pomieściło wszystkich gości i stworzyło odpowiednią atmosferę. Jeśli zależy nam na kameralności, dom lub ogród mogą być doskonałym wyborem. Restauracja lub sala bankietowa natomiast mogą zapewnić wygodę i profesjonalną obsługę. Pamiętajmy również o dostępie do toalet oraz udogodnieniach dla osób starszych i niepełnosprawnych.
Wiele osób decyduje się na organizację stypy w restauracji lub sali bankietowej. Jest to zupełnie zrozumiałe w sytuacji, gdy przeżywamy trudny czas po stracie bliskich i nie chcemy zajmować się samodzielnym przygotowaniem stypy i jej organizacją we własnych czterech kątach. Warto w tej sytuacji skorzystać z oferty obiektu, który ma doświadczenie w organizowaniu styp i będzie w stanie zapewnić nam odpowiednią obsługę a samo miejsce będzie sprzyjać powadze uroczystości.
Lista gości – kogo zaprosić na stypę?
Nie masz obowiązku przyjmowania i zapraszania wszystkich osób będących na pogrzebie zmarłego. Przyjęło się, że uczestnikami stypy są osoby najbliższe takie jak rodzina i bliscy krewni osoby zmarłej. Jeśli na pogrzebie zjawi się duża liczba osób, warto zastanowić się nad organizacją transportu dla żałobników do miejsca organizowania stypy.
Co podać na stypie?
Menu stypy zależy od naszych preferencji oraz tradycji rodziny. Możemy zdecydować się na serwowanie lekkich przekąsek, ciast i napojów. Inne osoby mogą postawić na bardziej formalne menu z dwudaniowym obiadem i deserem, nie zapominając o ciepłych i zimnych napojach.
Sytuacja wygląda łatwiej gdy organizujemy stypę w restauracji czy kawiarni. Otrzymamy wtedy propozycję gotowych dań oraz najchętniej wybieranych posiłków z menu co umożliwi nam sprostanie najbardziej wybrednym podniebieniom gości żałobnych.
Ile może kosztować stypa?
Koszt stypy może znacząco się różnić w zależności od wielu czynników. Przede wszystkim wpływ na to mają wybory dokonywane przez rodzinę zmarłego. Cena stypy będzie zależała od lokalizacji, wyboru miejsca (czy to domowej stypy, czy wynajętej sali bankietowej), rodzaju usług cateringowych (od prostych przekąsek do bardziej rozbudowanego menu), oraz ewentualnych dodatkowych elementów takich jak kwiaty czy muzyka.
Najtańszą opcją będzie samodzielnie zorganizowanie stypy w zaciszu naszego domu. Nieco droższą opcją będzie organizacja stypy w restauracji czy sali bankietowej, gdzie koszt przedkładać się będzie bezpośrednio na ilości gości.
Organizacja stypy w Złotym Stawie
Zapraszamy Państwa do zorganizowania stypy w naszym obiekcie. Znajdujemy się blisko centrum Gdańska oraz głównych szlaków komunikacyjnych. Posiadamy przestronną, klimatyzowaną salę bankietową mogącą pomieścić nawet 180 osób. Wszystkie wydarzenia i eventy organizujemy z dużą uwagą i pieczołowicie wsłuchujemy się w życzenia gości. Posiadamy wieloletnie doświadczenie w organizowaniu różnego rodzaju przyjęć – w tym styp i konsolacji. W sezonie letnim organizujemy drobne przyjęcia w naszym ogrodzie. Nasi goście korzystają też chętnie z kameralnego hotelu mieszczącego się w obiekcie – możemy jednorazowo przyjąć do 36 gości hotelowych. Zapewniamy bezpłatny parking dla gości.